Обратно към категорията

Православните храмове в област Ямбол остават студени през зимните месеци

Добавено на: 09.02.2023 07:37
   

Повечето православни храмове в област Ямбол остават студени през зимните месеци, заради непосилни разходи за отопление, коментира пред журналисти архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.

По думите му, високите сметки идват от това, че църквите плащат промишлен ток. В Ямболска духовна околия се отопляват единствено четирите градски храма, и то само по време на служба. Сметките за ток и газ в централния ямболски храм „Св. Николай“ достигат до 3000 лева на месец.

„Като се има предвид, че сме на самоиздръжка. Ние не произвеждаме де факто нищо. Ползваме тока само за осветление и отопление, както всички семейства ползват битов ток. Ако в някои църкви и манастири се прави нещо промишлено, или нещо произвеждат – да, нека те плащат промишлен ток“, коментира архиерейският наместник.

Преди седмица Светият Синод поиска в декларация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) токът за църкви и манастири да не е промишлен. Религиозните храмове не могат автоматично да плащат за електроенергия като битови потребители, отговориха в своя позиция от КЕВР.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!