Обратно към категорията

Прекланяме се пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Добавено на: 02.06.2021 07:16
   

Всяка година на тази дата свеждаме глави пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. 

В Ямбол в двора на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ ще се състои традиционната церемония по честването на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тя ще започне в 10:00 часа и в нея ще участва Духовият оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“.

Празникът включва поетична програма, слово на кмета на община Ямбол, едноминутно мълчание в памет на героите и поднасяне на венци и цветя от домакините и гостите на церемонията пред паметника на поета революционер.

С Общоградско поклонение от 12.00 часа на 2 юни пред Паметника на загиналите от войните боляровци в централната част на град Болярово ще бъде отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Община Стралджа кани гражданите на 2 юни, Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в 11,45ч. в парк „Младост“ където пред паметниците заедно да отдадат почит и признателност към загиналите за свободата стралджанци.

В Сливен от 11.30 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 145-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

Точно в 12:00 часа на обяд сирените в цяла България, ще известят хората за едноминутно отдаване на почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Животът и дейността на Ботев не подлежат на сравнение - изпълнени са с драматични събития и обрати. Гениален поет, блестящ журналист и вдъхновен революционер, той е оставил забележителна публицистика, изпълнена с остър изобличителен език и безкомпромисност в бурни времена, когато повечето хора остават безучастни и мълчаливи.

В паметната 1868 година, когато Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминават с момците си Дунава, Ботев пише „На прощаване“ и се включва в четата на Желю воевода. Водачът обаче е арестуван от румънските власти и четата се разтуря.

Но Ботев, както и другите наши революционери, не спират да работят за свободата на Родината.

На 13 юли 1875 г., 27-годишният Ботев пише във в. „Знаме:

Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави.“

Десет месеца по-късно, през май 1876 г., като част от Априлското въстание, Ботев става войвода на чета от 198 четници, което по съвременните военни стандарти за бойни единици се равнява на рота.

Както Ботев, така и знаменосците му Никола Курато и Никола Симов, Георги Апостолов и другите четници, тогава са били на възрастта на нашите синове сега – между 21 и 28 години.

От общо 198 четници в битките край Милин камък, Веслец и на връх Околчица загиват 94 души, сред които и самият Христо Ботев. 26-има са заточени, 2-ма умират в затворите. Само 76, сред които братът на Христо Ботев – Кирил Ботев, най-малкият брат на Васил Левски – Петър Кунчев, Никола Обретенов и Сава Пенев, дочакват свободата на България.

Христо Ботев няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни. Но гроб няма. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.”, категоричен е поетът Георги Джагаров.

Самият Ботев, когато е писал поемата си „Хаджи Димитър“, едва ли е предполагал, че невероятните му думи :

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...

той пише и за себе си...

Макар животът му да приключва едва на 28-годишна възраст, делата на Ботев остават да живеят вечно, а произведенията му – разпалват близо век и половина духа на малки и големи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е Родина.

Да бъдеш без свобода свободен, защото духът не признава окови, силно да любиш и мразиш, но да си силен и за да поискаш прошка – това не е дадено на всеки.

Поклон пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и за независимостта на България!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!