Обратно към категорията

Проект „Издаване на каталог КУКЕРСКИ ИГРИ В ЯМБОЛСКО - ТРАДИЦИОННИ МАСКИ, КОСТЮМИ, ОБРЕДНИ ЛИЦА, РЕКВИЗИТ“ представя богатството на маскарадните обичаи в региона

Добавено на: 05.08.2021 11:14
   

Регионален исторически музей - Ямбол продължава работата по изпълнението на проекта „Издаване на каталог КУКЕРСКИ ИГРИ В ЯМБОЛСКО - ТРАДИЦИОННИ МАСКИ, КОСТЮМИ, ОБРЕДНИ ЛИЦА, РЕКВИЗИТ“, класирал се в конкурсната сесия на тема „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии, обявена от Министерство на културата.

Изданието ще илюстрира многообразието от кукерски маски и костюми в региона, ще съдържа информация за същността на показаните образци, а изследователската част ще бъде достъпен източник на знания за всеки, интересуващ се от обредното маскиране. Богата колекция архивни снимки от първите десетилетия на миналия век ще допълва сведенията за основните персонажи и елементи на обредните действия.

В края на месец юли завърши фотографското заснемане на кукерските костюми, маски, персонажи и възстановки на обредни действия. Кадрите са дело на ямболския фотограф и галерист Красимир Стойчев.

Снимките бяха реализирани в зала „Минало“ на Културно-информационен център „Безистен“, където гостува изложбата на Регионален исторически музей - Ямбол „Кукерските игри в Ямболско - феерия от багри, магия и мистерия“.

Това е своеобразно продължение на излезлия през 2017 г. каталог на музейната мобилна изложба „Цветна магия от Ямболско“ и ще бъде първият по рода си труд, отразяващ автентичните кукерски игри в България, което е в унисон с политиката на Община Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол да популяризират културното, историческото, археологическото и етнографско богатство на Ямболския край чрез качествени печатни издания.

В музейния екип, отговарящ за организацията и управлението на проекта, участват Динка Ангелова (уредник фонд „Етнография“), Таня Косева (художник), Кремена Димова (отдел „Връзки с обществеността“) и Жана Димитрова (финансов контрол).

Финансирането е на стойност 9 788 лв. и се отпуска 100% авансово.

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!