Обратно към категорията

Провеждат се обучения от БЧК-Ямбол за действия при наводнения

Добавено на: 14.09.2020 11:11
Снимки: БЧК - Ямбол
   

От 8 – 10 септември 2020г., в обучителния център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в град Бургас, се проведе обучение за общо 20 доброволци и служители на Ямболската червенокръстка организация за реакция при наводнения. Обучението е част от дейностите по проект „Центове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ и се осъществява в партньорство с БЧК.

Основната цел е изграждането на капацитет за действия при наводнения и последващи кризи, като специален фокус бе поставен върху подготовката на членовете на Доброволния екип за работа при бедствия, аварии и кризи /ДЕРБАК/, изграден към БЧК – Ямбол. Участие взеха и доброволци от общинските организации на БЧК – Ямбол, „Тунджа“, Стралджа и Елхово, включени активно в дейности за превенция и намаляване на риска и негативните последиците от бедствени и други кризисни ситуации.
Обучението се проведе от служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и премина в две части – теоретична и практическа. През първата част участниците се запознаха със съществуващата в Република България законова рамка, регламентираща действията и взаимодействието на институциите, като част от Единната спасителна система. Специално място бе отделено на Доброволните формирования, изградени към общините, тяхната роля и отговорности, съгласно Закона за МВР и изключителната роля и способности на специализираните екипи на БЧК по време на кризи. Подчертан бе, че доброволците представляват незаменим ресурс, който може да бъде привличан към екипите на специализираните органи особено, когато наводненията и последиците от тях обхващат по – големи територии и по – голям брой хора.
По време на практическата част, участниците имаха възможност да оттренират различни ситуации, свързани с адекватни действия по евакуиране на пострадали с лодки, безопасни начини на извеждане на пострадал от рушаща се в следствие на наводнение сграда, пълнене на чували с пясък за изграждане на изкуствени диги и други професионални способи, прилагани от спасителните екипи. Това даде възможност, доброволците на БЧК - Ямбол да изградят допълнителен капацитет и в бъдеще да бъдат незаменима част от екип от професионалисти, притежаващи високо ниво на компетентност, знания и опит в специфични дейности, насочени към хората в нужда.
Ямболската червенокръстка организация изразява искрена благодарност към служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Бургас, за високия професионализъм, отдаденост и компетентност по време на обучението, което допринесе за осигуряването на безопасна среда за провеждането на практическата подготовка.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!