Обратно към категорията

РЗИ-Ямбол предупреждава за Западнонилската треска

Добавено на: 05.09.2019 11:54
   

От началото на годината до 25 август в Министерството на здравеопазването на Р България са съобщени 5 лабораторно потвърдени случая на Западнонилска треска, като 1 от случаите е вносен, а 4 са с анамнестични данни за ухапване от комари в страната, по местоживеене, съобщават от Регионална здравна инспекция-Ямбол. Симптомите на заболяването са: треска, главоболие, умора, болки в тялото, гадене и повръщане, както и обриви по кожата и подути лимфни възли. Повечето заразени – около 80 % обаче не показват симптоми, докато една пета развиват вирусна инфекция и при част от тях се стига до енцефалит или менингит. При 1 % от заболелите изходът е летален. Това са основно възрастни хора и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.

С цел ранно откриване и съобщаване на заболели, както и своевременно диагностициране на случаите, на медицинските специалисти се връчиха предписания за насочено внимание и снемане на подробна анамнеза при лица, пристигнали от заразени държави (най-много заболели в Гърция, Италия, Румъния, Сърбия, Унгария и др. държави в Европа) и за лица, развили фебрилитет или инфекции (вирусен менингит/енцефалит) след ухапване от комари, без ясна етиологична причина.

За предпазване от Западнонилската треска, както и от други заразни болести, пренасяни от комарите, е необходимо хората да се предпазват от ухапване от комари чрез употребата на репеленти и носене на дрехи с дълги ръкави и дълги панталони, особено при възрастни и имунокомпрометирани лица, при престой на открито и пътуване в заразени държави.

РЗИ издава ежегодно предписания до общините за необходимите дезинсекционни мероприятия, както и следи за тяхното ефективно изпълнение.

Екип на 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!