Обратно към категорията

Стартира нова програма за саниране за 12 общини, сред тях Ямбол, Сливен, Елхово и Тунджа

Добавено на: 28.06.2024 15:04
   

Първите 200 млн. от общо 2,9 млрд. лв. за подпомагане на въглищните региони по териториалните планове за справедлив преход вече са отпуснати.

От 18 юни до 19 април общините на Стара Загора и десетте по-малки от Маришкия басейн, както и на Перник и Кюстендил могат да подават проектни предложения за саниране на жилищни блокове.

Схемата за енергийно обновяване на жилищни сгради и справяне с енергийната бедност предвижда хората, чиито сгради бъдат одобрени, да получат 100% безвъзмездно финансиране на всички дейности.

Десетте общини от Маришкия басейн са Ямбол, Сливен, Елхово, Тунджа, Нова Загора, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград и Хасково.

Проектите ще се подават от кметовете, като преди това те трябва да проведат процедури по събиране на заявления и да сключат споразумения със съответните сдружения на собствениците. Като част от документацията сдруженията на собствениците могат да приложат списък с енергийно уязвими лица, но това става след тяхно изрично съгласие.

Наличното финансиране за областите Перник и Кюстендил е по 33,6 млн. лв. за всяка община, а бюджетът за област Стара Загора и 10-те допълнителни общини е 129,2 млн. лв.

Минималното финансиране за един блок е 50 000 лв., а максималното - 9,5 млн. лв. Изисква се сградите да са проектирани и строени преди 26 април 1999 г.

Подробности около програмата са публикувани на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!