Обратно към категорията

Стартираха реформата на Дома за стари хора във Воден

Добавено на: 12.08.2022 09:10
   

Състав на експертна комисия, чиято задача е да изготви План за реформиране на Дома за стари хора в село Воден, беше утвърден от Общински съвет-Болярово.
В Комисията от експерти на ниво община се включват ръководителят на социалната услуга; експерти от общината със съответната компетентност; представител на дирекция „Социално подпомагане“, представители на Съвета на потребителите и на Съвет по въпросите на социалните услуги.
Съгласно разпоредбите на Закона за социалните услуги, до 1 януари 2025 г. всяка община, която управлява дом за стари хора, трябва да приеме План за реформиране на дома с цел подобряване на качеството на предоставяната от общината резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст.
Комисията от експерти на ниво община Болярово ще координира цялостната дейност по реформирането на Дома за стари хора в село Воден, съгласно разработената от Агенция за социално подпомагане „Методика за реформиране на домовете за стари хора“.
Община Болярово е от малкото общини в страната, в които се предлагат толкова видове социални услуги – социален патронаж, две защитени жилища за хора с увреждания в Болярово и едно в Малко Шарково, два центъра за настаняване от семеен тип (за пълнолетни лица с деменция и пълнолетни лица с физически увреждания) в село Мамарчево, дом за стари хора в село Воден, дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Малко Шарково. Общо 480 души ползват техните услуги, като е осигурена заетост на 120 души.
С цел подобряване на условията в социалните заведения, общината е планирала тази година ремонти за около 500 хиляди лева, като средствата за това са от преходния остатък на самите заведения.
Предвиден е цялостен ремонт и преоборудване на всички блокове в дома в Малко Шарково, саниране на дома за стари хора в село Воден, на защитеното жилище в Болярово, на сградата, където се помещават социалния патронаж и ЦСРИ-Болярово, на центровете в Мамарчево.
Предстои да се обявят обществени поръчки за това.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!