Обратно към категорията

Събират пластмасови капачки за електрокардиограф в Болярово

Добавено на: 02.02.2020 13:20
   

Продължава кампанията за набиране на средства за закупуване на електрокардиограф за Центъра за спешна медицинска помощ в град Болярово. Пластмасови капачки (от вода, безалкохолно, козметика, паста за зъби, перилни и почистващи препарати) се събират, както в „голямото сърце" в центъра на града, така и по търговски обекти и детски и социални заведения.


Не липсват, разбира се, коментари от местни жители, защо трябва по този начин да се купува важна за здравето и живота на хората медицинска апаратура и къде в случая е държавата. Но пък повечето осъзнават, че Центърът за спешна медицинска помощ в Болярово е най-важното и единствено здравно заведение, на което хората разчитат денонощно и че, вместо да заринат кофите за смет с капачки, е по-добре те да бъдат предадени за преработка, а с парите да се купи необходимата техника за лечение.
Шест екипа от фелдшери и медицински сестри работят в ЦСМП-Болярово под ръководството на медицинския фелдшер Иванка Генушева.


Лабораторното обслужване се извършва от ямболската лаборатория „РАМОС", като лаборант в Болярово идва само в четвъртък.
Медицинското обслужване се извършва от трима общопрактикуващи лекари, на които общината ще продължи и тази година да осигурява месечни плащания от бюджета с цел да ги задържи чрез покриване на част от разходите, осигурява им и по 8 кубика дърва за отопление на медицинските кабинети. На единия от лекарите е предоставено и безплатно общинско жилище.
На единствените двама стоматолози за 20-те населени места - д-р Янка Николова и д-р Веселина Стефаниева, общината е предоставила безвъзмездно 3 оборудвани кабинета. Тази година се предвижда да бъде разкрит и стоматологичен кабинет в село Стефан Караджово.


През 2019 г. беше закупен и нов стол за стоматологично лечение, което позволи в град Болярово да се запази възможността да се лекуват пациенти с пломби тип амалгама.
Не само възрастните хора и децата, а и безработицата, която към началото на годината е 15,2 %, е проблем, защото хората без доходи не са здравноосигурени. Миналата година здравният медиатор Ана Минчева е помогнала чрез консултации и подготовка на документи на 14 души да си възстановят здравноосигурителните права. Допълнително е съдействала за планови имунизации на 27 деца, за профилактични прегледи на 37 деца и 17 възрастни. Освен това е консултирала по различни въпроси 591 жители, в това число и за помощи за отопление, за подготовка на административни документи и др.


Една от основните задачи, които общинската админстрация си е поставила за този мандат, е осигуряването на възможности за разкриване на мобилна аптека. Целта е да се подобри достъпът на населението до лекарства.
В момента в цялата община работи само една аптека и от нея трябва да се снабдяват с лекарства жителите на 20 населени места. Отдалечеността на селата от общинския и областния център, както и липсата на добри транспортни връзки, също затрудняват закупуването на лекарства. Основната грижа за доставката на лекарствата по селата отдавна се е превърнала в ангажимент на кметовете и кметските наместници и на роднините на болните.

Затова от общинското ръководство са убедени, че е редно освен стационарните аптеки, Министерството на здравеопазването да създаде условия за разкриването на "подвижни" или мобилни екипи на аптеките.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!