Обратно към категорията

Тринадесетият събор събра отново българи и гърци край с. Голям манастир

Добавено на: 06.06.2022 18:40
   

Тринадесетият събор на българи и гърци с корен от с. Голям манастир събра стотици в местността „Църквичката“ на Манастирските възвишения в неделята след Спасовден.

След двегодишно прекъсване на традиционния събор пристигнаха и близо 80 гръцки гости, предците на които са с корени от България. Сред тях беше и официална делегация от побратимената на „Тунджа“ община Домоку, водена от кмета Хараламбус Льольос и зам.-кметовете Николос Колимерис и Георгиус Леледзис.

Християнските ценности и традиции, които ни свързват, са по-големи от предизвикателствата, пред които сме изправени, и това дава сила и смисъл на събора“, подчерта в приветствието си кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. „Завинаги приятели!“, с тези думи завърши словото си и кметът на община Домоку, който изтъкна, че нищо не е възможно да спре провеждането на този събор и отправи благодарност за гостоприемството на домакините.

Кметът на с. Голям манастир Слави Иванов подчерта, че всяка година се прави нещо ново за събора – издигнатия на височина край селото петметров кръст и асфалтиране на пътя за местността до края на селото.

Край изградения през 2016 г. параклис „Св. Атанасий Велики“ беше отслужен молебен и бяха раздадени четири курбана за здраве.

Празникът беше още по-пъстър заради участието български и гръцки самодейци, които показаха колко близък е фолклорът ни. С музикални изпълнения се изявиха малката Димана и певческа група „Карапчанки“ от с. Маломир, мъжкото дуо „Овчарица“ и женската певческата група от с. Овчи кладенец. С гръцкия оркестър пя и народната певица Дарина Славчева с корени от с. Генерал Инзово.

За настроението на всички се погрижи оркестър „Странджанци“ със солист Жулиета Желязкова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!