Обратно към категорията

Тунджанските кукери с отличие от Националния кукерски фестивал в Калипетрово

Добавено на: 09.04.2021 13:40
Снимки: БТА
   

Община Силистра, кметството в с. Калипетрово и читалище "Пробуда - 1940" в селото за петнайсети пореден път проведоха Национален фестивал на кукерите, съобщиха от читалището в Калипетрово.
Заради усложнената обстановка фестивалът, който има за цел издирване, съхранение и популяризиране на кукерските обичаи, се проведе онлайн.
Участвали са петнайсет кукерски дружини. На фестивала са се представили и две кукерски групи от български общности в Румъния и Молдова.
Жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов и членове кметът на с. Калипетрово Никола Узунов и читалищният библиотекар Ирена Владимирова са обсъдили анотациите и снимковия материал на участниците в XV фестивал. Най-висока оценка са получили кукерските дружини на НЧ "Пробуда-1940" в с. Калипетрово,НЧ "Просвета-1907" в с. Професор Иширково и НЧ "Светлина-1904" в с. Варненци, следвани от групите на читалище "Олимпий Панов" в гр. Тараклия, Република Молдова, НЧ "Зора-1930" в с. Челник, общ. Тунджа, НЧ "Христо Ботев-1942" в с. Белица, общ. Тутракан, НЧ "Светлина-1929" в с. Калчево, общ. Тунджа.
Съставите на кв. "Макак" в Шумен, с. Бозвелийско, общ. Провадия, с. Кайнарджа и с. Сребърна (област Силистра) също са получили високи оценки. Но оценките са били намалени заради присъствието на жени в кукерските групи, което, според специалистите, е в противоречие с основната идея на кукерския обичай. В този си вид персонажите в повечето групи са характерни за маскарадните игри, а не за кукерския обичай, се посочва в съобщението.
Историци посочват като пръв писмен източник, който е свидетелство за обичай с маскирани хора на територията на българските земи, житието на християнина-мъченик Св. Дасий Доростолски, живял в Доростол /Силистра/. Описанието се отнася за Силистренския край.
При посещението си в България папа Йоан-Павел II дари част от мощите на светеца и сега те се пазят в силистренския катедрален храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!