Обратно към категорията

Увеличаване на мигрантския натиск отчита Гранична полиция - Елхово

Добавено на: 21.08.2021 09:03
   

Има засилен мигрантски натиск, ежедневно между 100 и 200 мигранти биват недопускани от граничните полицаи на територията на страната. Те са предимно от Афганистан и по-малко от Сирия, Ирак и др. Това каза комисар Иван Стоянов, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово. В Бургас той участва в среща, на която бяха обсъдени и набелязани конкретни мерки и предложения за справяне с мигрантската криза по границата. Срещата бе свиката по инициатива на областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова.
На нея присъстваха също ръководителите на Гранична полиция - Бургас, Гранична полиция - Малко Търново, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев.
Прогнозата е за увеличаване на мигрантския натиск и именно заради това трябва да предприемем изпреварващи мерки за недопускане задълбочаването на този проблем, каза Нейкова.
Обсъдиха се конкретни мерки, които включват осигуряване на високопроходими автомобили, изграждане на пътна инфраструктура, осигуряване на високоскоростен интернет и увеличение на щата.
Общо 235,613 км. е цялото възпрепятстващо гранично съоръжение. 127 км попадат в управлението на областния управител на Област Бургас, 104 км са към Гранична полиция-Малко Търново.
Възпрепятстващото гранично съоръжение в частта, която е в управление на областния управител на Бургас, все още има пробиви и липсващи части, но е налице друг голям проблем, а именно растителността, която деформира оградата и е само въпрос на време да бъде сериозно компрометирана, заяви Нейкова. Общо 88 км трябва да се почистят от храсти и дървета, предимно акация, които са превзели оградата, както от южната, така и от северната част на съоръжението, поради неосигуряването на необходимите средства в началото на тази календарна година.
След почистването и с цел предотвратяване на последващо израстване на растителността трябва да се третира с химичен препарат, което трайно ще реши този проблем, предложи комисар Васил Попов от Гранична полиция-Малко Търново.
С резултатите от проведената днес среща ще бъде изготвено мотивирано предложение за осигуряване на средства в размер на 1 200 000 лева, които ще обезпечат възстановяването, почистването и поддръжката на възпрепятстващото съоръжение, както и осигуряване на оборудване и технически средства за нормални условия на работа на екипите на гранична полиция, които работят на терен.
Следващата седмица предстои среща между областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково с оглед предприемане на по-сериозни мерки за противодействие на мигрантския натиск.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!