Обратно към категорията

Ямбол празнува тържествено Деня на независимостта на България  

Добавено на: 22.09.2023 16:36
   

С военен ритуал, благодарствен молебен и велопоход, Община Ямбол отбеляза днешния празничен за България Ден на независимостта. Празничната програма започна с изпълнения на Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862“ – Ямбол с диригент Васил Шейтанов. След издигането на националното знаме с тържествена церемония от военнослужещи от ямболския гарнизон, актьорът Кольо Пехливанов ни върна към онзи паметен 22 септември 1908 година, като представи Манифеста на цар Фердинанд І за обявяване на независимостта.

„Днес отбелязваме 115 години от паметния 22 септември, когато България обяви своята независимост и през следващите години доказва, че е сила, с която дори големите държави трябва да се съобразяват.

Едно от най-силните послания на Апостола на Свободата - Васил Левски, което звучи актуално и днес, е идеята за независима, целокупна и силна България. За това са мечтали и са се борили нашите предци, и за това мечтаем и трябва да се борим днес - да бъдем истински независими“, каза в своето приветствие към гражданите кметът на Ямбол Валентин Ревански.

„Трябва да бъдем достойни наследници на дедите ни, да имаме тяхната далновидност и да се обединяваме около общи и добри каузи. Гордеем се с това, че Ямбол наистина е пример как можем работим заедно и да постигаме добри дела, независимо от всичко! Нека помним и мъдрите уроци на миналото, защото те са най-правилния път за бъдещето!“, допълни още кметът.

Благодарствен молебен в чест на Деня на Независимостта на България отслужиха архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и енорийският свещеник Стоян.

На 22 септември, освен Деня на независимостта, отбелязваме и Европейският ден без автомобили. На двата празника беше посветен велопоход „Независимост“, който тази година събра повече от 300 участници. Най-малкият бе на възраст 3 години, най-възрастният – 70.

Старши инспектор Емил Петков от Пътна полиция-Ямбол акцентира върху превенцията на пътния травматизъм с велосипедисти.

Стартът на велопохода бе даден от заместник-кмета Енчо Керязов,  а маршрутът премина по ул. „Г.С.Раковски“, ул. „Цар Освободител“, Градински мост, Градски, булевард „Д. Благоев“, булевард „Европа“, Обходен път Север, с. Кабиле, Национален резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Там Таня Иванова от Регионален исторически музей представи на участниците ямболското участие в борбата и обявяването на независимостта на България.

Истинско забавление за децата беше надпреварата, организирана от ямболския велоклуб „Сайн спорт тийм“ с ръководител Десислава Качанова. Под ръководството на спортисти от клуба над 20 деца преминаха през демонстрационното трасе между конуси, препятствия с дъски и с чаша вода в ръка. За най-добрите състезатели имаше и награди.

Велопоход „Независимост“ се проведе чрез сътрудничеството между Община Ямбол, Областна дирекция на МВР, Регионален исторически музей, Областен съвет на БЧК, Общински детски комплекс, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Общински съвет по наркотични вещества и Младежки културен център „Георги Братанов“.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!