Обратно към категорията

Ямбол ще представи изложба на Националния археологически институт с музей към БАН, посветена на женската красота през вековете

Добавено на: 04.03.2022 14:35
   

На 7 март /понеделник/ в Ритуална зала Регионален исторически музей –Ямбол ще представи постерната изложба на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките „Огледало на времето: женската красота през вековете“.  Събитието е реверанс към всички дами по случай празничния 8-ми март.

Изложбата проследява развитието на женската мода в облекло, прически, аксесоари в земите на днешна България от ранножелязната епоха (ΧΙ – VI в. пр. Хр.) до Късното средновековие.

Най-ранният период е представен със снимки на гробни находки – накити и аксесоари за дрехата, които позволяват реконструкцията на характерния за ранножеляната епоха женски костюм в Западните Родопи. Развитието на местните тракийски обичаи в облекло и украшение е илюстрирано чрез фотоси, показващи накити от гробове от некропола при Дуванли, Пловдивско, както и  шедьоври на античната торевтика. Целият инструментариум за красота е представен в следваща тема с находки от некропола на Аполония Понтика (дн. Созопол), част от гробния инвентар на млади жени. С включването на днешните български земи в границите на Римската империя навлиза нова мода, отразена чрез няколко богати гробни находки на знатни тракийки, сред които тези от Китова и Райкова могила. Финалните постери проследяват развитието в облекло, прически и накити на българката през Ранното и Късното средновековие.

Изложбата, чийто куратор е д-р Наталия Иванова, ще гостува в Ритуална зала Ямбол до края на месец март.

Начален час на събитието: 17:30 ч.

Вход свободен


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!