Обратно към категорията

Ямболската болница отбелязва 140 години от създаването си

Добавено на: 12.12.2019 13:25
   

На 11 март 1879 г. тържествено е открита болницата в Ямбол. При откриването тя се помещава в къщата на Афуз ага. По-късно, описвайки състоянието на болниците в Източна Румелия, княз Шаховски споменава, че в сравнително най-добро състояние се намира градската болница в гр. Ямбол, но за съжаление, средствата, с които разполагало местното ръководство, не могли да покрият разходите.
Първите приходи за издръжка и обзавеждане са се набирали от дарение на разни дружества и частни лица. През този период започнало организирането на благотворително дружество ”Св. Пантелеймон”, което имало за задача да осигури допълнителни средства.
През първите години болницата е разполагала с 30 легла. В продължение на десетки години тя е заемала частни къщи. При откриването болницата е третостепенна, а от 1900 год.. градската болница приема званието ”държавна”. От 1909 до 1916 год. тя е третостепенна държавна болница, а от 1917 се именува Ямболска държавна болница. През 1882 г. Ямболската болница била назована с името на дружеството “Св. Пантелеймон”.
След създаването на Ямболска област, нараства и отговорността на болницата. Нейната дейност все повече ще съответства на изискванията на хората и времето, съобщават от лечебното заведение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!