Обратно към категорията

В ямболския Безистен беше открита изложба по повод 90-годишнината от рождението на големия ямболски художник Павел Бакалов

Добавено на: 14.12.2022 16:48
   

 

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ в Ямбол тази вечер беше открита изложба по повод 90-годишнината от рождението на художника Павел Бакалов, създател на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

 Организатори на проявата са Община Ямбол, Художествена галерия „Жорж Папазов“ и  Държавен архив – Ямбол.

На откриването на изложбата в Безистена присъстваха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов и съпругата на художника Жана Бакалова. „Аз съм изключително радостен, че с такова уважение се отнасяте към един ваш колега. За съжаление, аз не съм имал възможността да го познавам, но се радвам, че той е допринесъл изключително много за нашия град. Виждам много колеги на Павел Бакалов, които пазят спомена за него и се отнасят с такова голямо уважение,“ каза Керязов.

Директорът на галерията Петко Йорданов и изкуствоведката Стойка Цингова представиха творческата биография на Павел Бакалов.

На изложбата са подредени избрани живописни портрети и автопортрети на художника от фонда на галерията, както и документи и снимки. Сред творбите е един от последните автопортрети на Бакалов, поставен на неговия триножник, с куфарче, бои и четки. Личните вещи са предоставени за изложбата от неговите наследници.

Големият ямболски художник е роден на 14 септември 1932 г. Завършва живопис при Илия Петров, специализира в Художествената академия в град Дрезден, ГДР.

Павел Бакалов е един от основателите на Дружеството на художниците в Ямбол през 1959 г.

През годините е бил учител в ямболски гимназии, както и старши преподавател в Учителския институт в Бургас, инспектор в Окръжен съвет за изкуство и култура – Ямбол и главен уредник на отдел „Художествен“ в Окръжен музей – Ямбол.

Бакалов е приет за член на Съюза на българските художници през 1970 г. и до 1988 г. е председател на Художествения съвет към Дружеството на художниците -  Ямбол.

Павел Бакалов е един от инициаторите за създаването на Художествена галерия „Жорж Папазов“ през 1979 г. и той е назначен за неин пръв директор – пост, който заема до 1992 г.

Реставрирал е църквата „Св. Стефан“ в Несебър.

От 1960 до 2000 г. участва във всички национални изложби, автор е и на редица самостоятелни изложби в Ямбол, Бургас, Елхово.

Негови творби са притежание на Софийската градска художествена галерия, както и на галерии в Габрово, Хасково и други български градове.

Павел Бакалов е носител на Държавния орден „Кирил и Методий“ – първа и трета степен.

Умира на 30 май 2005 г.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!