Обратно към категорията

За своя 55-ти юбилей ямболският куклен театър на онлайн-гости в Берлин

Добавено на: 26.03.2021 14:53
   

Ямболският Куклен театър „Георги Митев-Жоро“ присъства всяка събота и неделя през март в Българския културен институт в Берлин чрез неговите канали във Facebook и YouTube. Поводът, освен 21 март-Международния ден на кукления театър и 27 март Международния ден на театъра, е и че ямболският куклен театър е в навечерието на своята 55-та годишнина. На 27 март 1957 година, в Международния ден на театъра, се е състояло първото куклено-театрално представление в Ямбол.

В края на 1970 г. с Указ на Министерския съвет на Република България, театърът се утвърждава като държавна културна институция. Днес е сред водещите куклени театри в България с утвърдена слава не само у нас, но и в чужбина.

Продукцията на театъра се е изнасяла и изнася далеч зад пределите на страната – Полша, Италия, Франция, Германия, Япония, Швеция, Белгия, Русия, Унгария, Узбекистан, Турция и Югославия, където получава високо признание за своето изкуство, отбелязват и от Българския културен институт в Берлин.

Досега чрез неговата страница във Facebook и YouTube-канала на театъра бяха излъчени представления на ямболския куклен театър на пиесите "Храбрият оловен войник" по Ханс Кристиян Андерсен, "Котаракът с/в чизми" от Колю Колев и "Снежанка и седемте джуджета" от Братя Грим, на 26 и 27 март ще бъде представена и пиесата „Палечка“ по режисура на Бисерка Колевска и драматизация на Рада Москова. Всички представления са на български език.

А освен това Кукленият театър не спира и да забавлява своите малки зрители и в Ямбол. На 27 март от 11 часа за тях ще бъде излъчена пиесата „Новите дрехи на краля“. Излъчването ще е чрез във Facebook и YouTube-канала на театъра.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!