Обратно към категорията

Заради африканска чума по свинете в област Пловдив: В Ямболско въвеждат строги мерки

Добавено на: 02.04.2024 11:39
   

Ветеринарните служби и собствениците на свинеферми в област Ямбол предприемат строги мерки за недопускане на територията на областта разпространение на Африканска чума по свинете. Огнище на опасното заболяване е регистрирано преди дни в пловдивско.

В цялата област Ямбол, която е със 109 населени места, има само 189 регистрирани стопанства тип „заден двор“, в които се отглеждат прасета, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните.

„Останалите лични стопанства са нелегални. Затова най-голямата трудност е с кметовете и кметските наместници, с местната власт, да можем да регистрираме всички лични стопанства, отглеждащи от едно до три прасета за домашни нужди“, каза още той.

Спешно се свикват епизоотичните комисии в петте общини на областта, завишава се контролът върху снабдяването с фуражи и начина на отглеждане на животните в личните стопанства. Започва и регистрация на необхванатите домашни животни, които крият най-висок риск от разпространение на заболяването, посочи д- р Колев.

По отношение на свинефермите в област Ямбол, ветеринарният контрол там е ежеседмичен и няма да бъдат налагани допълнителни мерки, каза д-р Колев. На територията на областта има пет индустриални ферми с 40 хил. прасета, както и  четири фамилни ферми, в които се отглеждат  до 1000 прасета.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!