Обратно към категорията

На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност

Добавено на: 01.05.2022 09:44
   

На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. Денят се отбелязва от 1890 г. с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889 г.). Това сочи справка на "Справочна информация" на БТА.

На 1 май в много държави по света се припомнят постиженията на организираното работническо движение.
Тази дата се свързва с началото на голяма стачна вълна през 1886 г. в САЩ с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 работници.

Правото на труд е основно човешко право, признато от ООН с Всеобщата декларация за правата на човека. На този ден си припомняме и правата за равно възнаграждение за равен труд, справедливо възнаграждение, съответстващо на човешкото достойнство, на здравословни и безопасни условия на труд, на почивка и периодичен платен отпуск, както и на синдикална защита.

В България първият опит да бъде отбелязан Денят на труда е през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови манифестации са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин.

За първи път празникът на труда и на международната работническа солидарност е обявен за официален празник у нас през 1939 г., а от 1945 г. се чества всяка година.

С Кодекса на труд (КТ), приет на 21 март 1986 г., 1 май е обявен за официален празник в България, като се е отбелязвал на 1 и 2 май. С изменение в КТ, прието на 30 март 1990 г., Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва само на 1 май.

По традиция всяка година на 1 май синдикатите у нас организират празнични шествия, концерти и информационни кампании.

Тази година КНСБ ще отбележи празника с премиера на документален филм за историята на синдикалното движение в България, създаден от Института за социални и синдикални изследвания на конфедерацията.

През 2020 г. и 2021г. Денят на труда у нас беше различният 1 май - без профсъюзни шествия и митинги заради COVID-19.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!