Обратно към категорията

1 млн. растителни и животински видове са пред риск от изчезване

Добавено на: 10.07.2022 09:30
   

Всеки ден милиарди хора зависят от дивата флора и фауна, за да си набавят храна, лекарства и енергия. Но нов доклад, подкрепен от ООН, предупреждава, че прекомерната експлоатация, промяната на климата, замърсяването и обезлесяването тласкат един милион вида към изчезване, предаде Асошиейтед прес.

В документа, изготвен от Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги, се казва, че ако човечеството не подобри устойчивото използване на природата, Земята е на път да загуби 12 процента от дивите си дървесни видове, над хиляда вида диви бозайници и почти 450 вида акули, както и да понесе други непоправими щети.

Хората използват обичайно около 50 000 диви вида, като всеки пети от 7,9-милиардното население на света зависи от тях за храна и доходи, посочват експертите, изготвили доклада. Един от трима души разчита на дърва, за да готви, като  броят им е още по-голям в Африка.

Много е важно ресурсите да се употребяват устойчиво. "Когато използването на диви видове стане неустойчиво, това е лошо за тях самите, лошо е за екосистемата и е лошо за хората“, казва пред Асошиейтед прес американката Марла Емъри, която е съпредседател на платформата.

Освен мрачната картина, докладът също така дава препоръки на политиците и примери за устойчиво използване на дивата фауна и флора. Водеща трябва да бъде грижата за местно население, което в миналото устойчиво е използвало дивите видове, се казва в документа. От съществено значение е да се запази предаването на традиционните занаяти за устойчиви практики от по-възрастните членове в дадена общност на новите поколения.

Пример за добра практика е риболовът на арапайма, една от най-големите сладководни риби в света, в бразилската Амазонка, каза пред Асошиейтед пред Жан-Марк Фроментен от Франция, който също е работил по доклада.

“Това беше преминаване от неустойчива към устойчива ситуация“, казва той. „Някои общности в Бразилия създадоха управление на базата на общността и след това повикаха изследователи, за да научат повече за биологията на рибата и да въведат ефективна система за наблюдение.  Моделът работи толкова добре, че беше пренесен при други общности и страни като Перу."

Докладът е одобрен от представители на 139-те страни в  Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги. Те се събраха тази седмица в Бон, Германия. В платформата участват десетки експерти, от учени до носители на местни знания.

Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги е независим орган и не е част от системата на ООН, но има подкрепата на Програмата на ООН за околната среда, както и на други институции, уточнява Асошиейтед прес.   /БТА/


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!