Обратно към категорията

11 нови пътни знака: Какво трябва да знаят шофьорите?

Добавено на: 20.11.2022 09:52
   

Въвеждат 11 нови пътни знака. Предвижда се и промяна във визуализацията на някои информационни табели, съобщава NOVA.

Промяна ще има в изображението на пътен знак Д20 за „платен паркинг“, който ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Предлагат се нови знаци от група „Г“ - Г14б „Край на задължителен път само за велосипедисти“, Г15б „Край на задължителен път само за пешеходци“ и Г16б „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“.

Нови пътни табели ще има и в група „Д“ – Д13.2 „Начало на платена зона“ и Д14.2 „Край на платена зона“. 

Въвежда се и нов знак Д17а за „изкуствена неравност“, който ще указва точното й местоположение на платното за движение.

„В много случаи маркировката се изтърква. Тя показва на водачите, че навлизат в изкуствена неравност. Идеята на тези изкуствени неравности не е да счупим колите на хората, а да ги накараме да намалят скоростта”, коментира новия знак Д17а Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Той ще бъде поставян на между 50 и 100 см. преди самата неравност, уточни експертът. 

С нови указателни табели - Д28 „Споделена зона за движение с ограничение на скоростта“ и Д29 „Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта“, ще се обозначава начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението.

Предлага се и знак – Д30 „Паркирай и пътувай“, който ще сигнализира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на обществения транспорт.

Определят се и пътни знаци, които се използват за сигнализиране на пътен участък, в който се движат водачи на индивидуално електрическо превозно средство. Така знак А20 „Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство“ ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение.

Пътен знак В9 „Забранено за велосипедисти“ пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство.

Идеята за въвеждането им е залегнала в проект за промяна на Наредба за сигнализация на пътищата, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група „Ж“ – Ж25.1 „Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“ и Ж25.2 „Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“, които ще се използват за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Нормативният акт, който урежда вида, реда и правилата за използване на видовете пътни знаци, както и знаците с променящи се съобщения (ПЗПС) и другите средства за сигнализиране на пътищата, отворени за обществено ползване, е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства, съобщиха от МРРБ.

Една от целите на промените в Наредбата е уеднаквяване на изискванията с разпоредби на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея, чрез което ще се унифицират знаците в държавите от ЕС.

Очаква се постигането на по-добра информираност на водачите при промяна на средата, в която се движат.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!