Обратно към категорията

С 16 по-малко ще бъдат неохраняемите морски плажове тази година

Добавено на: 05.06.2022 10:44
   

„С 16 по-малко ще бъдат неохраняемите морски плажове тази година спрямо миналата, за още четири плажа предстои да приключат съдебните процедури и след това също ще бъдат стопанисвани“. Това обяви министър Христо Проданов на среща във Варна с областните управители, кметове на общини и населени места, на която бяха очертани мерки за безпроблемното протичане на летния сезон по Черноморието, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Областните управители на Бургас, Варна и Добрич към днешна дата са възложили обществени поръчки по одобрените схеми от министъра на туризма за 40 неохраняеми морски плажове.

Сред най-честите проблеми, които срещат областните управители и кметовете на общини, е нерегламентираното къмпингуване, което води до изхвърляне на отпадъци около територията на морските плажове. Към момента общините изразходват средства по почистване на плажната ивица и територията около нерегламентираните къмпинги, посочват от министерството.

През следващите месеци ще бъде организирана кръгла маса относно разработване на наредба за регламентирани места за свободно разполагане на палатки, каравани и кемпери, обяви министър Проданов. Чрез въвеждането на новата наредба ще се осигурят допълнителни средства в бюджета на общините за поддръжка на морските плажове.

Министър Проданов проведе работна среща и с концесионерите и наемателите на плажове. „Една от целите ми е да установим конструктивен диалог и заедно да набележим мерки за повишаване на качеството на туристическата услуга, за да запазим имиджа на България като морска дестинация“, каза министър Проданов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Новото ръководство на Министерството на туризма въведе промени в управлението на концесиите на морските плажове чрез новия устройствен правилник. Контролът в туризма отива в нова дирекция - "Контролна и инспекционна дейност", към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция. „До момента двете дейности бяха в една обща дирекция, която обединяваше провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем и същевременно ги контролираше, което за мен беше непонятно“, коментира реформата министър Проданов.

Сред предложенията, които отправиха концесионерите, са облекчаване на административните процедури за ежегодно изготвяните програми за водноспасителната дейност, при липса на промени и обстоятелства; възможност на плажовете студенти да оказват медицинска помощ заради липсата на достатъчно лекари; както и относно начина на провеждане на контрола по плажовете


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!