Обратно към категорията

2618 доброволно извършени аборта по време на извънредното положение

Добавено на: 12.08.2020 13:31
Снимки: Pixabay.com
   

Общо 4721 аборта са направени по време на извънредното положение в страната от април до юни, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), цитирани от БНР.

Най-много те са в столицата София - 739, следвана от Пловдив – 436, а на трето място се нарежда Бургас с 329 прекъснати бременности.

Абортите при момичета под 15 години само за три месеца са 25, като три от тях са извършени по желание на тийнейджърките, а 9 са по медицински причини.

От всички аборти, регистрирани по време на извънредното положение от април до юни включително, 2618 са извършени по желание, спонтанно бременността си са загубили 1478 жени, а терапевтични аборти са извършени на 3242 българки.

Спрямо миналата година по същото време, общият брой на абортите през второто тримесечие на 2020 г. е намалял, което може да бъде обяснено с ограничения достъп до лечебни заведения.
През същия период на 2019 година са извършени 5338 аборта, от които 3319 са били по желание, като най-много прекъснати бременности са регистрирани в София, следвана от Бургас, Стара Загора и Пазарджик.

Статистиката включва само данните за официално извършените аборти в регистрирани медицински заведения, уточняват от на НЦОЗА.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!