Обратно към категорията

28-те области на страната изпратиха посланията си за Пилона "Рожен"

Добавено на: 21.03.2023 12:19
   

Двадесет и осемте административни области на страната избраха своите послания към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия Пилон "Рожен" в Родопите.

На повечето места символичните завети към следващите поколения българи са определени чрез конкурси, някои насочени изцяло към ученици и младежи, а други на принципа на индивидуалното доброволчество.

Финалните текстове са истинска палитра от емоции и подчертават приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете. Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5 на 3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва.

Събирането на заветите за Пилон "Рожен" стартира през месец декември м.г. със съдействието на областния управител на Смолян Стефан Сабрутев.

"Рожен е история, да продължим да я пишем!" – това е посланието на област Смолян.

Плочата с днешните обръщения към бъдещето ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино.

Като жест на съпричастност, учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и така ще наредят училището си сред дарители в националната кампания "България заслужава!".

Междувременно националната дарителска кампания за изграждане на Пилон "Рожен" продължава и намира все повече последователи.

Новият Паметник на Обединението - Пилон "Рожен" ще бъде официално открит на 13 юли т.г.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!