Обратно към категорията

62% от паралелките в начален етап ще се върнат към присъствено обучение след тест

Добавено на: 10.11.2021 09:39
   

Учениците от 62,76% или 3/5 от паралелките в начален етап ще могат да се върнат към присъствено обучение, след като над 50% от родителите на малчуганите в тези класове са се съгласили децата им да бъдат тествани два пъти седмично за коронавирус. Това става ясно от обобщените данни от попълнените декларации за съгласие за провеждане на скрининга.

Останалите над 37% или 2/5 паралелките ще продължат да се обучават в електронна среда. В тях родителите, които са били съгласни да тестват децата им, са били под 50%. Такъв е и случаят в столичното 37 СУ „Райна Княгиня”, където само около 20% от настойниците на малчуганите одобрили скрингина.

Като цяло 57,03% родителите на учениците от начален в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е най-голямо в София град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44% от малките ученици. Присъствени занятия обаче могат да започнат за 77,94% от паралелките. На второ място по желаещи да се върнат в класните стаи е област Добрич. Там могат да отидат на училище 66,6% от децата в начален етап. Те са разпределени в 70,18% от паралелките. Най-скептично към тестовете са настроение родителите в областите Монтана и Видин. В първата в клас могат да се върнат само 33,95% от паралелките в начален етап. Във Видин в готовност за присъствено обучение са само 34,65% от класовете с ученици от първи до четвърти клас.

Преди да могат да заемат местата на чиновете си всички, които са изявили желание, трябва до училищата им трябва да бъда раздадени тестовете за коронавирус. В повече от половината области обаче такива няма, защото избраният от Министерството на здравеопазването доставчик е избягал. „Един от доставчиците на тестовете за учениците подписа договор и е изчезна без да ги достави”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Така до момента тестове има само 13 области. За останалите 15 доставката тепърва предстои и затова децата от начален етап няма да могат да се върнат към присъствено обучение. Здравният министърът допълни, че до края на седмицата или следващата седмица ще бъдат доставени останалите над 1 400 000 теста, които са от втората обществена поръчка на МЗ.

Тест няма да има нужда да си правят децата, които са преболедували и имат сертификат. От четвъртък учениците, които имат удостоверение за антитела, също ще бъдат освободени от тестване. За всички останали скрининът ще бъде два пъти седмично. В рамките на 30 минути хлапетата ще бъдат тествани с помощта на двама възрастни. При положителен тест на ученика ще трябва да бъдат направен втори в лаборатория. Отрицателните тестове от класните ще се събират в плътни чували или торби за смет, които ще се завързват и слагат в контейнерите за смесен битов отпадък. Само за унищожаването на положителните има по-специална процедура.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!