Обратно към категорията

7 области в страната остават в тъмночервената зона

Добавено на: 06.12.2021 13:21
   

Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона по показател 14-дневна заболяемост на 100 хил. души население. Това са Враца, Габрово, Монтана, Перник, Русе, Софийска област и София-град, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В жълтата зона, със заболяемост до 250 на 100 хил. души население, освен област Кърджали вече е и област Силистра.

В червената зона, където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души, към днешна дата се намират областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Спада и заетостта на болничните легла за пациенти с Covid-19. Към 5 декември 2021 г. 38% са свободните легла. 38,6% са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, а от интензивните легла в страната свободни са 32,3%.

"България успя да обърне епидемичната вълна без да влиза в локдаун", заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров тази сутрин по NOVA.

"Що се отнася до смъртността, 90% от починалите са над 60-годишна възраст, неваксинирани. За съжаление голяма част от възрастните хора продължават да не са ваксинирани и това е основната причина. Продължавам да настоявам на това, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, трябва да бъде осъзнат избор", посочи още министър Кацаров.

Във връзка с връщането на всички ученици в клас той посочи, че има осигурени тестове за училищата до средата на януари. Той обаче подчерта, че отговорността и решенията за тестването е на просветния министър Николай Денков.

"4 млн. теста сме договорили. Над 1,5 млн. са доставени на образователното министерство, останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица. Има достатъчно време образователното министерство да си планира по-нататъшни доставки", каза Кацаров.

Почти 70% от учениците в София от днес са на училище, сочи справката на Министерството на образованието.

В клас са влезли над 96 000 ученици от 1 до 12 клас, като близо 56 000 от тях са от прогимназиалния и гимназиалния етап на образование.

Поради липсата на съгласие за тестване на поне 50% от учениците, 12 училища в столицата не са успели да възстановят присъствения учебен процес в V, VI, VII и XII клас, а други 18 учебни заведения - в , VIII, IX, X и XI клас. За тази седмица всички училища в страната имат достатъчно тестове, припомнят от образователното ведомство.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!