Обратно към категорията

Апел към хората да съобщават, ако станат свидветели на насилие над животни

Добавено на: 09.10.2020 09:48
Снимки: Unsplash.com
   

Безотговорни и безчовечни, така определи Явор Гечев от фондация "Четири лапи" хората, които изоставят домашни животни. Той обясни, че хората, го правят с ясното съзнание, че животното няма да оцелее и по този начин те просто се "отървават от проблема", съобщават от БНТ.

Гечев обясни, че нашето законодателство е много добро по отношение на защита на животните, но то не се прилага. Когато става дума за кучета, общините са длъжни да регистрират домашните да следят дали собствениците са сложили микро чип, дали са ги ваксинирали, дали имат паспорт. От друга страна БАБХ трябва да контролира ветеринарните лекари, които извършват манипулациите и общините дали изпълняват задълженията си по отношение на изоставените животни.

"По-скоро са приятни изключения случаите, в които има някакви действия от страна на контролните органи. Масовият случай е нищо да не се прави", обясни Гечев.

След карантината е имало няколко много драстични случая на насилие над животни и като цяло тенденция на увеличаване случаите на насилие над животни. Констатиран е и ръст на увеличаване на осиновяване на безстопанствените животни - от приюти, от улицата, от хора, които им търсят дом.

В големите градове, в случай, че станат свидетели на насилие над животни, хората могат да се обърнат към големите центрове и към общините. Хората могат да се обадят и на телефон 112 и да потърсят съдействие от полицията или дежурния прокурор, тъй като насилието над животни е престъпление, което се наказва с до 3 години затвор. Когато става въпрос за ранено диво живот е най-добре да се обърнат към Регионалната дирекция за околна среда.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!