Обратно към категорията

Апелативна прокуратура-Бургас се семосезира по медийни публикации за незаконно извеждане на битови и фекални води в морето

Добавено на: 06.08.2021 15:07
Снимки: ДНСК
   

Апелативна прокуратура-Бургас се самосезира по медийни публикации с данни за незаконно извеждане на битови и фекални води в морето. В материалите се съдържат данни, че в залива „Свети Яни“, общ. Царево, е поставен незаконен канализационен колектор, замърсяващ морските води. Преписката е изпратена на Окръжна прокуратура-Бургас, която е компетентна да разпореди извършването на проверка по случая.

Въз основа на посоченото Окръжна прокуратура-Бургас възложи проверка, която ще да бъде извършена от служители на РДНСК и РИОСВ-Бургас.

При констатирани нарушения от институциите следва да бъдат предприети незабавни действия за тяхното предотвратяване и преустановяване, съобразно законовите им правомощия, които включват и налагане на принудителни административни мерки, установени в чл.60 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Крайният срок за приключване на действията по проверката е 13.08.2021 г.

Междувременно вчера, 5 август, от ДНСК съобщиха в официално съобщение до медиите, че на 30 юли 2021 г. Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ Бургас е извършила проверка по сигнал за незаконен строеж на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море“, отвеждащ битовите и фекални води в залива „Свети Яни“, находящ се между плажа при устието на река Велека и централен плаж „Бутамята“ в село Синеморец, община Царево. Съоръжението е втора категория по номенклатурата на видовете строежи. Проверката констатира, че действително колекторът /отходна тръба/ се използва за оттичане на отходните води на селото в морето. Това е в нарушение на издадената на 12 август 2008 г. заповед от РДНСК Бургас за забрана достъпа и ползването на въпросния колектор, която е потвърдена с Решение № 1101/12.12.2008 г. по адм. дело № 1437/2008 г. на Бургаския административен съд, оставена в сила с окончателно решение № 5239/21.04.2009 г. на Върховния административен съд на Република България - Второ отделение. На 16 октомври 2008 г. от ДНСК е издадена Заповед за премахване на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море“. Причината е, че строежът е без необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на ЗУТ.
В тази връзка, предвид бездействието на община Царево, е образувано административно наказателно производство срещу възложителя - кмета на община Царево, според разпоредбите в ЗУТ и ЗАНН.
В сигнала е посочено, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. В тази връзка ДНСК е препратила сигнала по компетентност до МОСВ и РИОСВ Бургас.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!