Обратно към категорията

АПИ удължава срока за закупуване на бордови устройства за камионите

Добавено на: 26.03.2020 16:30
   

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) удължи срока за оборудване на камионите с бордови устройства или GPS тракери, чрез които водачите на тежкотоварни автомобили да могат да заплащат дължимите пътни такси. 

Първоначално правителството и браншът се договориха на 1 март тол системата да стартира, но до 27 март водачите да не бъдат глобявани, ако нямат бордови устройства или GPS тракери, за да имат достатъчно време да оборудват превозните си средства. Сега този период се удължава до края на извънредното положение – 13 април.

„Разговорите с всички участници в процеса показват, че е нужно допълнително време в условията на извънредно положение, за да приключи в цялост оборудването на автопарка над 3,5 тона. Затова, отчитайки и затрудненията, които браншът изпитва, до края на извънредното положение – 13 април, се удължава времето за оборудване на тежкотоварните превозни средства“, съобщиха от пътната агенция.

Те обясняват, че в този период патрулите на Националното тол управление ще продължат да следят за нарушители. Всяко превозно средство, което все още няма бордово устройство може да си закупи маршрутна карта, за да заплати тол таксата си. „Нарушителите без регистрирани бордови устройства и без активирани маршрутни карти ще бъдат насочвани как да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа. Мобилните екипи също така ще проверяват дали правилно се използват вече“, обясняват от АПИ.

Междувременно от пътната агенция съобщиха, че вече 28 430 камиона и автобуса на български превозвачи са с регистрирани в Националното тол управление бордови устройства и се таксуват чрез тях при преминаването по платените пътища. От старта на тола на 1 март са купени 342 646 маршрутни карти.

Според данни на националните доставчици на услуги, в процес на монтиране и активиране са близо 10 000 бордови устройства. А през април предстои доставката на още 10 000. Пет дружества, вписани в списъка на АПИ като Доставчици на декларирани данни, имат влезли в сила договори с Национални доставчици на услуги и могат да предоставят данни от GPS тракерите за целите на тол таксуването. По предварителни заявки те трябва да осигуряват автоматичното таксуване на повече от 60 000 пътни превозни средства. До момента са подписани договори за над 1500 тежкотоварни автомобила и процесът продължава.

Анализ на приходите от тол такси ще бъде направен след приключването на поне един месец от въвеждането им, уточняват от АПИ.

Източник: economic.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!