Обратно към категорията

БАБХ ще проверява кухненските блокове на детските заведения и училищата

Добавено на: 14.09.2020 12:14
Снимки: Pixabay.com
   

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверки в детските кухни и училищни столови бюфети, както и всички обекти, регистрирани по Закона за храните, на територията на училищата, съобщава БНТ. Проверките са във връзка с началото на новата учебна година и се ще се проведат на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата и учениците консумират.

Инспекторите ще проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

На стриктен контрол ще е подложено прилагането на Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата.

По време на инспекциите ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в лаборатории, съгласно съществуващото разпределение.

Масовите проверки ще продължат до 30 септември, включително. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който Агенцията по безопасност на храните извършва непрекъснато.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!