Обратно към категорията

Бензинът и дизелът ще продължат да поскъпват

Добавено на: 07.10.2021 14:22
   

Горивата за автомобилите ще продължат да поскъпват поне до края на годината заради по-високите цени на петрола и природния газ на международните пазари. От 2023 г. ни очаква драстично по-голямо поскъпване заради скок на акцизите, заявява председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев.

"Възможностите за задържане на цените на горивата у нас са почти изчерпани", посочи пред БНР Терзиев. Той обяснява, че покачването на цените в бензиностанциите в момента изостава в сравнение с ръста на международните цени. Това било благодарение на стоковите наличности от май-юли, които са реализирани през август и септември. От началото на годината цените на бензините и дизела вече са се повишили с над 30%. В момента средната цена на най-масовия A95 е 2.31 лв. за литър, а дизелът е 2.32 лв. Най-голямо е увеличението при пропан-бутана - с 50%, и в момента той се продава на около 1.22 лв. "Не се забелязва особена алтернатива за понижение или за задържане на тези цени", смятат от БПГА.

Страните производителки на петрол няма да увеличат добива, което със сигурност ще доведе до нарастване на енергийните цени, а оттам и на автомобилните горива. Тенденцията е точно обратната - към устойчиво повишение на цените, което най-вероятно ще продължи през следващите няколко седмици или до края на месеца.

"Какво ще се случи през ноември и през декември, дано не е тежка зимата и студена", казва шефът на БПГА.

Въпреки големия ръст в цената си и продължаващото поскъпване пропан-бутанът ще остане най-евтиното гориво и своеобразен отдушник на цените на бензина, посочва Терзиев.Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!