Обратно към категорията

Бизнесът и синдикатите влизат в дебат за минималната заплата

Добавено на: 14.12.2022 06:50
   

Синдикатите и бизнесът започват обсъждането на проекта на правителството за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари догодина от 710 на 770 лева.

За 14 декември е насрочено онлайн заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори ще представят становищата си.

От КНСБ вече разпространиха остра позиция, в която дават негативна оценка на предложението на правителството за това увеличение.

С проекта на правителството се определя минималната часова работна заплата от 4,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Според доклада на служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров към проекта, изпратен до бизнеса и синдикатите, определената стойност на най-ниското възнаграждение за догодина е в съответствие с Директивата относно адекватните минимални заплати в Европейския съюз и индикативните стойности, заложени в нея, и се посочва, че средногодишно съотношението между размера на минималната заплата от 770 лв. към средната за 2021 г. е приблизително 50%.

Посочва се още, че при определянето на размер от 770 лв. от 1 януари 2023 г. са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

От КНСБ остро реагираха на доклада на Лазар Лазаров и заявиха, че този доклад е писан с цел да не се вдигне минималната заплата на 850 лв., а не да се даде обективна оценка на нейното състояние.

В началото на месеца размерът от 850 лева беше приет на първо четене от депутатите с промени в Кодекса на труда.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!