Обратно към категорията

Близки на жестоко убити протестират срещу по-ниските наказания на престъпниците

Добавено на: 18.09.2019 10:07
   

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие, ще обсъжда днес парламентарната правна комисия.

Предложения за отпадане на възможността извършителите на тежки престъпления като убийство или изнасилване, при признаване на вина, да получават по-леки наказания, са внесли от БСП и ВМРО. От ГЕРБ пък предлагат съдът да има право на преценка дали да редуцира наказанието, дори и когато подсъдимият е направил пълни самопризнания.

До внасяне на законодателните промени се стигна след убийството на седемгодишната Криси от сливенското село Сотиря.

Междувременно близки на жестоко убити протестират пред Народното събрание с искане за прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc зa тeжки прecтъплeния.

Едно от тях е премахване на съкратеното съдебното следствие, което в определени случаи намалява присъдата на извършителя при самопризнания с до 1/3.

Анна Александрова от ГЕРБ, председател на правната комисия в Народното събрание, заяви пред БНР, че, с оглед бързината на съдебния процес, е необходимо да остане възможността за редукция на наказанията при тежки престъпления, когато извършителят направи самопризнания.

Предложението на ГЕРБ е редукцията да не е еднa трета, както е сега, а една пета, каза в предаването "Преди всички" председателят на правната комисия към НС.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!