Обратно към категорията

Близо 20 000 сигнала за нарушени трудови права в КНСБ

Добавено на: 23.06.2023 11:06
   

Близо 20 хиляди сигнала за нарушени трудови права са получени във структурите на КНСБ за миналата година, най много са те за здравословните и безопасни условия на труд, заплащането и ползването на почивките и отпуските.

За първи път синдиката е изготвил и класация -  "Топ 10“ на нарушенията, за които се жалят работещите . 

В Топ 10 от оплакванията е: "Възлагат ми работа, която не е свързана със задължения по длъжностна характеристика". Следват: "Не се извършват профилактични медицински прегледи", "Не ми заплащат труда за работа, която поемам на отсъстващ колега", "Не ми дават възможност да ползвам целия платен годишен отпуск", "Назначен съм на една длъжност, а работя друго".

От КНСБ обаче се тревожат от новите сигнали. Въвеждат се неизпълними за работниците норми. Вицепрезидентът на профсъюза Тодор Капитанов:

 "Това е новото острие на работодателите - да не заплащат достатъчно труда на работниците и служителите и затова те стоят на минималното възнаграждение или  по-малко от него за страната".

Не липсват и оплаквания за тормоз на работното място. От синдиката показват снимка на саморъчно написана от директор на учреждение бележка със заплаха към служителите:

"Пише: "Да не се лепят найлонови пликове по гишетата!!!". Търкал съм всичко със спирт и, забележете: "и ще чупя ръце, ако пак видя найлона", и подписът, това е подписът на работодателя. Няма да поменаваме кой е. Той ако има смелост, ще си каже кой е и защо го е направил".

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!