Обратно към категорията

БНР: Антиправителственият протест в столицата прерасна в многохилядно шествие

Добавено на: 18.07.2020 09:17
   

Без инциденти приключи деветият антиправителствен протест. Спокойно преминаха демонстрациите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. Малко след 22 часа хората започнаха да се разотиват, предаде БНР.

От трибуната беше отправен призив от следващата седмица протестът да премине в национална стачка, в която да се включат всички съсловия. 

По-рано около 21 часа шествието се върна от Орлов мост и БНТ, където демонстрантите поискаха оставката на генералния директор на обществената медия, и се събра пред Министерския съвет. 

На площад "Незевисимост" в т.нар. "Триъгълник на властта" протестът беше изключително многолюден и шумен. Хората скандираха "Оставка", "Мафия", "Мутрите вън" и "Всеки ден ще е така до победата"... 

От трибуната на протеста, разположена на бул. "Цар освободител" пред бившия Партиен дом и фонтантите пред президентството, беше поискана и още една оставка – на правосъдния министър Данаил Кирилов. Искането за тази оставка е подкрепено от 11 адвокатски колегии в страната, заявиха оратори на протеста. Обръщение от трибуната към демонстрантите отправи и проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. 

Присъствието на полицаите пред МС и пред бившия Партиен дом беше чувствително. Заради инцидентите пред бившия Партиен дом преди дни пред тази сграда полицията допуска единствено представители на медиите. 

Около 21.30 часа беше съобщено, че на участник в протеста му е станало лошо, но бързо беше намерен лекар, който да му окаже медицинска помощ. 

Антиправителственият протест в столицата под наслов "Да защитим демокрацията" прерасна в многохилядно шествие по улицата на града.

Протестът премина в шествие, след като значително нарасна броят на хората. Това стана, след като по-рано протестиращите пред Съдебната палата на демонстрацията, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки" с искане на оставката на главния прокурор, се вляха в протеста пред Министерския съвет. 

От Министерския съвет с викове "Оставка" и "Мафия" шествието потегли към Орлов мост. Хората са категорични, че недоволството им ще продължи до оставката на правителството: 

"Премиерът много дълго успяваше да противопостави някои части на обществото един срещу друг. Най-накрая успя да обедини всички."

"Управляващата коалиция заслужава наказание за цялата корупция и други грешки, които направи. Да не гласуват за тях хората на следващите избори."

"Тази наглост и тази арогантност противоречи на всякакви човешки ценности."

"Демокрацията е порязана."

На Орлов мост една част от протестиращите се насочиха към сградата на Българската национална телевизия, за да подкрепят протеста на журналисти и общественици. 

Междувременно в цялата страна също се проведоха антиправителствени демонстрации.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!