Обратно към категорията

Брюксел одобри 1,61 млрд. евро за инфраструктурни проекти в България

Добавено на: 03.10.2022 17:25
   

Европейската комисия одобри в понеделник финансиране за проектите за прокарване на тунел под връх Шипка, строителството на лот 3.2 от магистрала "Струма", разширяване на дунавски пристанища и свързване с влак на летищата в Пловдив и Бургас.

Всички те са част от първата от деветте оперативни програми, чрез които България ще усвоява европейското финансиране за догонване на по-развитите части от Европа за 2021 - 2027 г. За оперативна програма "Транспортна свързаност" София може да получи до 1.61 млрд. евро от общо 11 млрд., предназначени за нея от кохезионните фондове през следващите седем години.

Транспортната програма има четири приоритета: развитие и модернизация на жп инфраструктура, изграждане на пътища, подобряване на интермодалността и по-добра свързаност в градовете.

Най-значимите проекти по тях са строителството на жп връзката между България и Северна Македония, модернизацията на жп линията София - Радомир - Перник, Елин Пелин - Костенец и Волуяк - Драгоман, както и довършване на Карнобат - Синдел.

Пари ще бъдат отпуснати и за лот 3.2 на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле, обходния път на Габрово с тунела под връх Шипка и автомагистралата Русе - Велико Търново.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!