Обратно към категорията

„Булгаргаз” предлага намаляване на цената на газа

Добавено на: 17.02.2024 11:16
   

Природният газ да поевтинее с 12% през следващия месец - това е предложила „Булгаргаз” на Комисията за енергийно и водно регулиране. От внесеното в регулатора заявление става ясно, че през март синьото гориво може да струва малко повече от 62 лева за мегаватчас, без таксите и налозите. Окончателно решение за тарифата ще бъде взето на 1 март.

Предложението за поевтиняване идва на фона на понижаване на цените на синьото гориво в Европа към най-ниски нива от юли 2023 г. насам. В четвъртък мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват около 25 евро за мегаватчас, като вчера те дори поевтиняха към 24,50 евро/MWh - най-ниско ценово ниво от 17 юли 2023 

Поевтиняването на синьото гориво в Европа е в резултат на обилното предлагане на втечнен природен газ и намалените шансове за студено време в края на зимния сезон. Това, от своя страна, ще стабилизира нивата на запълняемост на газохранилищата на Стария континент, облекчавайки необходимостта от тяхното попълване през лятото преди новия отоплителен сезон. Към 13 февруари запасите в газохранилищата на ЕС възлизат на 66,22%, като в Германия те са на ниво от 71,84%, в Италия - 60,59% и във Франция - 51,60%. Освен това доставките на норвежки газ за Европа и Великобритания постоянно се увеличават след прекъсванията в съоръженията за природен газ на полуостров Нихамна.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!