Обратно към категорията

Българи и гърци на събор в Голям манастир

Добавено на: 13.06.2021 09:15
   

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир се провежда традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир.

Съборът ще се проведе за 12 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения. Заради пандемичната ситуация съборът миналата година не се състоя, а през тази се очакват значително по-малко гости от гръцка страна, уточни кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

„Възможно е да има индивидуално посещение, но организирано от побратимената ни община, няма да има най-вече поради Covid съображения и проблемите с граници, с финансовите разходи по PCR тестове“.

Тази година отново ще бъде организирана празнична програма с участието на фолклорния ансамбъл "Тунджа" и самодейни групи за автентичен фолклор. Земеделски производители от общината ще дарят курбан за здраве и плодородие.

Българо-гръцкият събор на Манастирските възвишения се е провеждал още в началото на XX век, когато в околните села е живеело компактно гръцко население. След тяхното заминаване за Гърция след подписването на  Ньойския договор, те всяка година около Спасовден отново се връщали за събора. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!