Обратно към категорията

Българите в 61 държави по света ще могат да гласуват. Две секции ще има в Русия

Добавено на: 15.08.2022 11:57
   

На този етап Централната избирателна комисия обяви, че секции за гласуване извън страната на 2 октомври ще се разкрият в 61 държави.

Изборният закон задължава Комисията да обяви местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. В този списък са и местата, където има дипломатически и консулски представителства на България и в тях следва да бъдат образувани секции.

В одобрения от ЦИК списък фигурират общо 723 секции зад граница в 61 държави, като в Русия са посочени две секции - в Москва и в Санкт Петербург, а Украйна не фигурира, предаде БНР.

ЦИК не по-късно от 10 септември ще определи окончателно местата в държавите, в които ще се образуват секции зад граница и броят им във всяко населено място въз основа на обобщени данни. Ще се вземат предвид и заявленията, които българите в чужбина подават за вписване в избирателни списъци и посочват места, където се намират.

На този етап най-много секции е планирано да се разкрият в Турция - 143, в Обединеното кралство те са 128, а във Федерална република Германия - 116, но там все още няма яснота дали ще бъде разрешено да се открият секции извън консулските и дипломатическите ни мисии. В Испания са посочени 64 секции, в САЩ - 42. Все още няма окончателна информация от външното ни министерство за дадените разрешения на България да проведе избори и да разкрият секции на 2 октомври.  Затова и част от местата са под въпрос.Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!