Обратно към категорията

"България в еврозоната, кога?"

Добавено на: 14.05.2024 07:18
   

Предизвикателствата и перспективите пред България при въвеждане на еврото ще бъдат обсъдени на конференцията "България в еврозоната, кога?", която ще се състои днес в София. Организатори са Асоциацията на почетните консули в България, Българската Си Еф Ей (CFA) асоциация и Асоциацията на банките в България.

Поканени за участие във форума са служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов, управителят на БНБ Димитър Радев, политици от държави от еврозоната. 

Конференцията ще протече в два панела, които ще се фокусират върху политическите аспекти, както и върху икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването. Ще бъдат анализирани успешни примери на европейски държави вече въвели еврото като своя национална валута. Своя опит ще споделят Волфганг Шусел, бивш канцлер на Австрия, Джоузеф Мускат, бивш министър-председател на Малта, Адриан Нъстасе, бивш министър-председател на Румъния, Михалис Сарис, бивш министър на финансите на Кипър, Джордж Заняс, бивш министър на финансите на Гърция, информират организаторите на форума.

"Приемането на еврото е ключов момент в икономическата и финансовата история на България, който изисква осезаеми и дългосрочни стратегии за успешен преход и стабилност. Целта на събитието, което организираме съвместно с Асоциацията на почетните консули в България и Асоциацията на банките в България, е да подпомогне незабавното и безпроблемно въвеждане на еврото и укрепването на статуса на страната като надежден и интегриран партньор в европейския и световния финансов пазар", коментира Николай Василев, президент на Българската CFA асоциация и бивш вицепремиер на България, цитиран в съобщението.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!