Обратно към категорията

България може да разполага със спасителен хеликоптер най-рано през 2022 г.

Добавено на: 05.02.2020 15:53
   
България може да разполага със спасителен хеликоптер най-рано през 2022 година. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха за БНР, че се очаква договорът за финансиране да бъде сключен през септември тази година. 
Страната ни е единствената в ЕС без система за хеликоптерно спасяване, което оказва помощ на пострадали в планините, по пътищата, при бедствия и аварии. За сравнение - Северна Македония има вече два такива хеликоптера. 
Нуждаем се от 6 подобни машини и 5 бази, които да покриват страната, ако се има предвид правилото за "златния час" - първите 60 минути, в които пострадалите може да бъдат спасени, ако бъдат превозени до болница. Статистиката показва, че в държавите, в които има развита подобна мрежа, използването на въздушна спешна помощ води до намаляване на смъртните случаи при катастрофи, бедствия, аварии, инциденти в планината с около 25-30%.
Основните предимства на спешната медицинска помощ с хеликоптер се крият в бързината, с която на мястото на произшествието може да се достави медицински екип с нужното оборудване за оказване на първа помощ. Хеликоптерът не зависи от трафика по пътищата и задръстванията, като може да поддържа скорост от порядъка на 230-250 км/ч. Така при усреднени условия времето за достигане до мястото с нуждаещите се от спешна помощ е поне три пъти по-малко, отколкото с линейка. Това е валидно за градски условия, докато в планински условия времето за пристигане на медицинския екип може да се съкрати още повече. Скоростта на реагиране позволява на един висококвалифициран медицински екип да обслужва много по-голяма площ.
180 човешки живота може да бъдат спасени на година, ако в страната съществуваше мрежа за хеликоптерна спешна помощ, казва хеликоптерният спасител Красимир Стоянов.
Какво правят властите у нас 
"През 2020 г. се планира с бюджет от 20 млн. лв. да бъде открита процедура за доставка и оборудване със съвременна апаратура на медицински хеликоптер. Конкретен бенефициент ще бъде Министерство на здравеопазването. Съгласно одобрената Индикативна годишна работна програма на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансов помощ ще бъде обявена през месец март 2020 г. със срок за подаване на проект от МЗ до края на май", поясняват от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Очаква се през месец септември тази година да бъде сключен договорът за финансиране. По предварителна информация от Министерство на здравеопазването срокът за доставка на напълно оборудван медицинския хеликоптер и обучение на специализирани екипи, които да оперират с него, е около 18-24 месеца от сключване на договор с производителя. Това означава, че края на 2022 г. или началото на 2023 г. може да бъде доставен медицинският хеликоптер.
Основната цел на проекта е да бъде осигурен въздушен транспорт в системата на спешната медицинска помощ, който да бъде използван в спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, за транспорт до труднодостъпни райони при лоши метеорологични условия, както и за реакции по време на бедствия и аварии.
Критичен момент при осъществяване на действия, свързани със спешната медицинска помощ, е възможността за бърз и навременен транспорт до райони, където пътната мрежа не позволява висока скорост, респективно времето за достигане до определени точки се удължава. 
Със закупуването на медицински хеликоптер ще бъде постигнато цялостно обновяване на спешната помощ чрез допълване на финансирания със средства от „Региони в растеж“ голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.
Източник: БНР
Снимка: Виктор Варошкин

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!