Обратно към категорията

Българска петролна и газова асоциация: Складовете са пълни, имаме запас от горива

Добавено на: 03.03.2022 08:43
   

обновена

Паниката за горивата у нас не е базирана на никакви обективни факти. Това заяви за "Денят започва" по БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев след като опашки от автомобили се извиха на бензиностанции в София и в други градове на страната снощи заради опасения, че цените на бензина ще скочат.

Делчев подчерта, че складовете са пълни. 

"Ние сме в постоянен контакт и с Държавния резерв, и с рафинерията, която снабдява огромното количество горива в България. Рафинерията работи, има резерви, има горива. Складовете на фирмите са пълни. Държавният резерв поддържа 90-дневния запас от горива", увери Делчев.

Андрей Делчев е категоричен, че в България недостиг на горива няма.

Той сподели, че вчера някои фирми, които не са членове на петролната асоциация, спекулативно са вдигнали цените с 30-40 стотинки и са нагнетили паника. 

Днес няма опашки пред бензиностанциите, а цените са такива, каквито бяха - с малко увеличение отпреди ден-два и горива има. На големите вериги цените на горивата са под 3 лева, на по-малките бензиностанции са опитали по-високи равнища, каза още той.

Делчев предупреди, че паниката води до повишено търсене, от своя страна то ще доведе до скокообразно повишаване на цените и е по-добре да не си причиняваме това.

„Ситуацията снощи си я създадохме сами. Без проблем влязохме в ситуация без аналог в последните, може би, 15 години. Според слухове и предадено по агенция „Една жена каза“ населението започна да зарежда истерично.“ Това заяви пред БНР и Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

За няколко часа са били продадени горива, колкото се продават от една бензиностанция за седмица, стана ясно от казаното от Терзиев.

Цената от 3 лева не е масова и обективно проявена, както се тиражираше в някои сайтове, категоричен е Живодар Терзиев, който даде примери от обиколени от него обекти в Стара Загора.

Пеша няма да ходим, увери Живодар Терзиев. 

По-големите складове в страната днес ще отворят извънредно, уточни председателят на Българската петролна и газова асоциация и призова да се внимава с презапасяването заради пожарната безопасност.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!