Обратно към категорията

Чакаме оферта от Агенция на НАТО за изграждане на инфраструктурата край Кабиле

Добавено на: 26.01.2024 15:56
   

Министерството на отбраната очаква оферта от Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) за изграждане на инфраструктурата в Кабиле. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, публикуван на интернет страницата на Народното събрание. Въпросът на депутата е относно надграждането на многонационалната бойна група на територията на България до бригадно ниво.

На проведено заседание на Съвета по отбрана на 02.11.2023 г. е разгледана информация за възможността NSPA да реализира изпълнението на проекта за нови сгради и инженерна инфраструктура за разполагане при усилено присъствие на НАТО. На заседанието е представена информация за опита на МО в използването на NSPA за изпълнение на инфраструктурни проекти, като в тази връзка е взето решение да бъдат проведени преговори с NSPA за оптимизиране на сроковете за изпълнение на проекта, посочва Тагарев в отговора си.

От страна на МО на 20.12.2023 г. е изпратено официално писмо за стартиране на процеса по реализация на проект „Проектиране на нови сгради и инженерна инфраструктура за разполагане при усилено присъствие на НАТО”, чрез възлагане изпълнението на посочения обект на Агенцията. След получаване на писмо-оферта от NSPA, МО ще разгледа предложението и може да се ангажира със сключване на споразумение за изпълнение на инвестиционното намерение или да откаже същото.

След извършване на преценка от МО по отношение на сключване на споразумение с NSPA, ведомството ще може да се ангажира с определяне на срокове за етапите по изграждане на необходимата инфраструктура в Кабиле и кога ще бъде готова същата.

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас, ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана през септември м.г. Той отбеляза, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!