Обратно към категорията

Част от ГКПП "Капитан Андреево" става стратегически обект за националната сигурност

Добавено на: 12.10.2022 12:54
   

Части от граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" на българо-турската граница ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност.

Служебното правителство взема решението днес, а премиерът Гълъб Донев обясни, че това ще  върне сигурността и качеството на контрола по границата, която се явява и външна за Европейският съюз.

Гълъб Донев припомни на министрите си, че още на първото заседание служебното правителство обсъждало проблема на граничния пункт и скандала с фитосанитарния контрол при вноса на храните и споровете между частната фирма и БАБХ. Те започнаха в края на мандата на правителството на Кирил Петков с обвинения за корупционни схеми, а впоследствие спорът се пренесе и в съда. Затова днес служебното правителство взема решението.

"Части от "Капитан Андреево" ще придобият статут на стратегически обект от значение с националната сигурност. Целта е ясна - да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешно-политическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство", коментира премиерът.

И напомни на министрите си, че на 12 октомври 1869 г. в Браила е учредено Българското книжовно дружество, а днес БАН отбелязва 153 години от създаването си:

"Да ценим и изследваме идеите на хората на знанието. Те вече знаят какво ни предстои в бъдещето. Честит празник на българските учени".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!