Обратно към категорията

Членове на Прокурорската колегия на ВСС с второ искане за прекратяване мандата на Гешев

Добавено на: 23.05.2023 12:41
   

Четирима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха второ искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Те са част от шестимата, които преди две седмици внесоха първото искане заради тежко нарушаване на служебните задължения от обвинител №1.

Този път основанието е нарушаване на Етичния кодекс на магистрата, информира БНР.

Днешното искане е във връзка с изявление на Гешев миналия понеделник, когато в продължение на 45 минути той коментира опита за отстраняването му. По-конкретно съдебните кадровици се позовават на изказванията му, които съдържаха словосъчетанието "политически боклук" и твърдят, че така е бил уронен престижът на съдебната власт. А чрез популяризиране на изявленията на Гешев в медии и интервюта това е стигнало до много хора.

Използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като "мутренски и непристойни" за висш представител на съдебната власт и се определят като "закана за откровен рекет" спрямо политическата система, пише в искането за отстраняване на Гешев, което е подписано от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова. Този път подписа си не са сложили Гергана Бошнакова, за която главният прокурор твърди, че е била накарана да подпише първото искане, докато е била в болница, и Огнян Дамянов, който е в Япония.

Йордан Стоев е човекът, с когото главния прокурор е разговарял след завръщането си от САЩ. Запис от разговора той излъчи вчера в рамките на дълго изявление. В този разговор става ясно, че Стоев е бил изпратен, по уточненията му от Бойко Борисов, за да убеждава Гешев да се оттегли сам от поста. А Гешев уговарял "достойно оттегляне с гаранции за сигурността си", както и с отговор на въпроса дали тези, които искат отстраняването му, не стоят зад опита за покушение на 1 май.

Вчера стана ясно, че Калина Чапкънова и Георги Кузманов се проверяват от прокуратурата по сигнал на граждански организации.

Предишното искане за отстраняване на Гешев ще се обсъжда като първа точка на заседанието на ВСС в четвъртък, 25 май. Тогава ще се обсъжда и сигналът на заместник главния прокурор Борислав Сарафов по повод гореспоменатия разговор на Гешев със Йордан Стоев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!