Обратно към категорията

Депутатите отмениха т.нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС

Добавено на: 14.04.2022 10:23
   

Парламентът отмени "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт. "За" бяха 119 народни представители от управляващата коалиция, 80 - "против", седем от ГЕРБ-СДС се въздържаха. Повечето депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" бяха против текстовете. Същата промяна, свързана с т.нар. кариерни бонуси се предлага и за главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на основание съответния член от конституцията изборният член на ВСС, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановява на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател. Досега имаше възможност те да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора.

Отпада разпоредбата, според която стажът като изборен член на ВСС се зачита за стаж, който дава право при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж да има право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20. Информацията е на БТА.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!