Обратно към категорията

Депутатите ще продължат с дебата за закриването на предприятието „Държавна петролна компания”

Добавено на: 16.06.2023 07:12
   

Депутатите ще продължат с дебата и гласуването на второ четене на внесените от бившия служебен кабинет промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се закрива държавното предприятие „Държавна петролна компания”.

Вчера Народното събрание прие на първо четене предлаганите изменения. Веднага след това депутатите започнаха обсъждането на законопроекта и на второ четене в залата, но поради изтичане на пленарното време дискусията ще продължи днес, както и самото гласуване на второ четене.

С предлаганите изменения се осъществява част от структурните промени в централната администрация на изпълнителната власт, предвидени в решение на Министерския съвет от 2021 г., пише в мотивите си вносителят. В тях се посочва, че пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити, концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, а не свързани с липсата на конкуренция. Поради тази причина участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на държавното предприятие „Държавна петролна компания” да изгражда и оперира с бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка, е записано в аргументите.

В седмичната програма за работа на парламента е първо четене на промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, както и в Закона за особените залози. Предвидено е първо гласуване на законопроект за допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства и на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Програмата включва доклад за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за 2022 г. и първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

За днес е предвиден редовен парламентарен контрол. 
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!