Обратно към категорията

Депутатите съкратиха, но не отмениха коледната си ваканция

Добавено на: 17.12.2021 11:11
   

Народните избраници решиха да почиват по Коледа по-малко от обичайното за депутатите. Те обаче не се лишиха изцяло от коледната си ваканция, както предлагаха от "Има такъв народ", а съкратиха дните за почивка по предложение на "Продължаваме промяната".

Според досега действащия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание депутатите трябваше да са във ваканция от 22 декември до 10 януари. 47-ият парламент обаче прие, че ще почиват от 29 декември до 31 декември. "За" предложението гласуваха 181 народни представители, "против" - 20 и "възджрали се" - 11.

По време на дебатите Тошко Йорданов защити предложението на "Има такъв народ" да нямат ваканция с думите, че така, както работят всички български граждани, трябва да работят и депутатите.

"Предложението ни е неработните дни на депутатите по празниците да съвпаднат с тези на обикновените български граждани - вие не сте богове, пичове. Като изключим ГЕРБ и ДПС в тази зала, повечето хора сме дошли тук някои от половин година, други за първи път. Всички ние сме гледали парламента през изминалите 20 и кусур години и винаги е било трогателно гнусно как парламентът си прави дълги ваканции, а хората работят. Предлагам да се погледнете в огледалото, да се види, че не сте превилигировани и който иска ваканция, да си ходи вкъщи", каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ".

"Има много работа, но няма да я вършим в кулоарите и да си водим безсмислени дебати. Аз не се чувствам пич. Принизяването на тази институция е изключително обидно. Не знам защо си го причиняваме. Народният представител няма право да ползва отпуск. Когато човек се опитва да демонстрира работа от сутрин до вечер, той не е продуктивен", отвърна зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ на Йорданов.

Тома Биков пък настоя, ако ще се работи, да има ясна програма и дневен ред, "а не просто да се разхождаме с костюмите до тук между празниците".

"Ако ще се събираме тук само за да аналаизираме между празниците, и просто искате да родите новина, че ще работим като всички, няма да е много сериозно. Предложете смислен дневен ред за тези дни, а не да анализираме как сме изкарали Коледа, и след това да анализираме как ще изкараме Нова година", настоя Биков.

С 55 гласа "за", 12 - "против", и 124 - "въздържал се", парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" за отмяна на коледната ваканция, т.е. народните представители да нямат почивни дни освен официалните. И приеха предложението на "Продължаваме промяната" за съкращаване на коледната ваканция, което означава, че излизат във ваканция от 24 декември и ще се върнат на работа след 3 януари.

В момента депутатите дебатират по Правилника за дейността на парламента. Текстовете на проекта на нов правилник са 119 страници. Затова по предложение на Филип Попов от БСП депутатите удължиха работното си време до изчерпване на дневния ред.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!