Обратно към категорията

Днес е Лазаровден!

Добавено на: 11.04.2020 10:52
   

Днес, на Лазаровден, във всички православни храмове у нас ще бъде отслужена света литургия.

Ловчанският митрополит Гавриил припомня историята на Лазар според разказите на евангелистите.

„Господ на Лазарова събота възкресил свети Лазар, който от четири дни бил вече в гроба. Това е изключително велико чудо. След Лазарова събота, в неделя той влязъл в град Йерусалим. Тълпи народ са го посрещали, с радост, с надежда, тъй като Юдея тогава е била поробена от Рим, те са мечтаели за свобода. Децата са посрещали Господ не като земен  цар, а като Бог, като спасител“, каза той за предаването „Закуска на тревата“ на програма „Хоризонт“.

"След най-тържественото посрещане на Господ по време на неговия земен живот, защото великото чудо, което е извършено предишния ден, тежкото състояние на народа и очакването, че трябва да се яви Спасителят на света е дарувало радост и надежда на хората и действително той е един радостен празник в преддверието на седмицата, която идва, тя е Страстна или Страдална седмица, седмицата всъщност, когато Господ е пострадал, бил е предаден, бил е мъчен, бил е разпънат, Разпети петък, и накрая на третия ден той възкръсва от гроба", каза митрополит Гавриил.

Той уточни, че тази година няма да раздават върбови клонки за Цветница, за да няма струпване на хора.

"Истината е, че всяка година при раздаване на върба най-много народ има. Символиката на тези върбови клонки означава, че това е един спомен как са посрещали Христос в Йерусалим преди повече от две хиляди години. Раздаването на върба е едно благословение за вярващите хора все едно ние духовно сме присъствали на посрещането на Христос в Йерусалим".

За благодатния огън митрополит Гавриил каза:

"Има църкви и манастири, които пазят благодатен огън от миналата година и ние решихме да го вземем от там. Решихме парите, които трябваше да се дадат, а те не са малко, да се пътува за благодатния огън, да се използват за борбата срещу епидемията. Има пророчество, че когато дойде краят на света, няма да слезе благодатният огън, но никой не знае кога точно ще се случи това".

"Призовавам с търпение и с молитва, с вяра да преминем през тези ограничения и изпитания и да се надяваме, че след Христовото възкресение ще дойде вече отминаването на тази пандемия", каза още митрополит Гавриил.

По стара традиция днес се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени лазарки, облечени в народни носии берат цветя, с които ще изплетат венци за утрешния празник Цветница. Момите обикалят и къщите, пеят обредни лазарски песни, благословят стопаните за здраве, щастие и берекет, а те ги даряват с яйца, пари и плодове.

За да спазят традициите на Лазаровден в условията на ограничителни мерки, от читалището в мездренското село Крапец организират конкурс за най-усмихната лазарка. Ще се оценяват снимки на момичета с народни носии и видеоклипове с изпълнения на лазарски песни.

"Голяма красота е и е чудесно, че по този начин се демонстрират и народните носии, възкръсва и се продължава традицията, възпитава се и младото поколение деца в любов към българското".

Свещеник от Русе призова да бъдем съвестни и отговорни и да спазваме правилата на извънредното положение.

"Да бъдем съвестни, защото най-важното е това. Аз може да съм много смел, много вярващ, да не се страхувам от зараза, но аз не знам дали в този момент не съм носител на вирус, така че отговорността е преди всичко за другите".

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!