Обратно към категорията

Днес е разтурни понеделник

Добавено на: 20.04.2020 08:18
   

Днес е вторият ден на Възкресение Христово и началото на Светлата седмица. В православната традиция тя е посветена на светлината, която донася на света възкръсналият Христос. До събота всеки един от дните носи името "светли".

Седмицата, която започва от днес - втория ден на Великден, е наречена "светла", защото всички богослужения през нея са под светлината на Христовото възкресение. През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от възкръсните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни - сряда и петък. Светлата седмица е време на радост за християните.

Според народната традиция днес е Разтурни понеделник и е свързан с обичая "размятване на яйца". Според обичая, на този ден младите застават едни срещу други и търкалят помежду си боядисани в червено яйца. Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие.

Седмицата след Великден народът нарича Томина неделя – празна, заради забраната да се работи каквото и да е. Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Иисус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!