Обратно към категорията

Днес отбелязваме Месни Заговезни, ядем месо за последно преди Великден

Добавено на: 07.03.2021 09:27
   

В църковния календар днес е Месопустна неделя или Месни Заговезни - това е последният ден, в който се консумира месо преди Великден. Празникът е 8 седмици преди Възкресение Христово.

От днес започва и подготовката на вярващите християни, които се подготвят за големия ден на възкресението, както и за най-дългия пост - Великденския. Църквата призовава за смирение и покаяние.

В народната традиция денят се свързва с настъпващата пролет и с новия жизнен цикъл.

"Великият пост е време на велики ограничения. Ние се задържаме върху това какво трябва да спрем да ядем. Е, някои казват така: да спрем да ядем хора, защото ние хора може да ядем с думи, а може да ги ядем дори мислено с помисли спрямо тях. Постът също е едно затваряне, едно вглъбяване навътре в нас, една дистанция от страстите, от греховете, от онова, което причинява смърт на душата", заяви свещеникът отец Емил Паралингов.

"Младите семейства, младоженците, които са вече семейство, отиват задължително на гости у кумовете и им носят, забележете, варена кокошка. Кокошката или вареният петел, те са символи на ахтоническото, на подземното. Ние вече трябва да заровим това, което е било, почва нов цикъл в живота", допълни етнографът Ангел Янков.

Следващата седмица е последната, в която могат да се организират тържества и веселби. Тя завършва със Сирни Заговезни - денят, в който християните искаме и си даваме прошка.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!